Geschreven op: 16 mei 2022

Fijne Wereld Plantendag!

Zet je planten eens extra in het zonnetje! Het is woensdag 18 mei namelijk Wereld Plantendag waarop we stilstaan bij het belang van al dit groen om ons heen.

Voor ons bij LocalTea is dat één plant in het bijzonder: de Camellia sinensis, oftewel de theeplant. Een heel bijzondere plant, want dit is de oorsprong van álle thee. Dus van groen tot oolong en van zwart tot wit: alles komt van dezelfde plant. Dat zijn meer dan 200 theesmaken! De manier van verwerken zorgt voor het verschil in smaak.

De oorspong

De theeplant kent haar oorsprong in Zuidoost-Azië. De jonge toppen van de plant worden al eeuwenlang gebruikt om thee mee te maken. Sinensis is Latijn voor Chinees. Het waren dan ook de Chinezen waarvan bekend is dat ze de blaadjes van de Camellia sinensis 5000 jaar geleden kauwden en opaten. Om ze langer te kunnen bewaren, droogden zij de bladeren en zo werd eigenlijk bij toeval het theedrinken zoals wij dat vandaag de dag kennen, ontdekt.

Alleen de top

De Camelia sinensis is van oorsprong een boom, maar wordt vaak in struiken gekweekt om er zo makkelijker bladeren van te kunnen oogsten. Dat kan om de 2 à 3 weken. De struik kan makkelijk twee meter hoog worden en kan dus ook prima dienen als haag. Alleen de toppen (de two leaves and a bud) worden gebruikt voor het maken van thee, omdat hier alle geur, smaak en voedingsstoffen inzitten.

En hoe groeit die tropische plant dan in Nederland?

Dat hebben we aan plantenkweker Johan Jansen, oprichter van LocalTea, te danken. Tijdens zijn reis naar China werd hij verrast door het productieproces van thee én het feit dat alle thee afkomstig is van slechts één plant. Hij werd nieuwsgierig: zou dit ook in Nederland kunnen groeien? Als teler van bijzondere planten in Zundert, ging hij aan de slag en na acht jaar lukte het hem de theeplant winterhard te maken. Vervolgens zijn we daar de mooiste theeën van gaan maken onder de naam LocalTea.

En nu groeien ze dus in Zundert

Inmiddels gedijen de winterharde Camellia sinensis prima in ons Nederlandse klimaat. Omdat we heel precies en met een gesloten watersysteem kweken, besparen we in vergelijking met thee van buitenplantages veel water. Bovendien hoeft onze thee niet het vliegtuig in om in jouw kopje te belanden, dat scheelt dus een heleboel CO2.

Reden voor een feestje

Wat ons betreft is er dus genoeg reden om, naast al dat andere mooie groen, de Camellia sinensis extra aandacht te geven tijdens Wereld Plantendag!

Daarom geven wij een theeplantenpakket ter waarde van 50 euro weg! Hoe? Bij elke aankoop in onze webshop die op woensdag 18 mei gedaan wordt, maak je kans op een pakket.

Want zelf thee maken, gaat heel eenvoudig met de uitleg van onze theemaakster Dionne. Een theeplant kan wel 100 jaar oud worden. Hoe je je plant moet onderhouden, lees je hier. 

Ga dus snel naar onze webshop!

Bekijk meer berichten