first flush

Geschreven op: 2 mei 2022

Lentekriebels: de limited first flush

Momenteel zijn we druk bezig met onze lenteoogst, de zogenaamde first flush. Dit is een bekend fenomeen in theeland, maar wat is het eigenlijk?

Simpel gezegd betekent dit de eerste uitloop van de jonge blaadjes in de lente. Deze blaadjes zijn extra groen en zitten boordevol smaak, omdat ze weinig sap bevatten. Omdat hier de hele wintervastlegging in heeft plaatsgevonden, krijgt de thee afkomstig van deze lentepluk een ander aroma vergeleken met een latere pluk. Bijzonder dus! En best spannend, want je kunt deze maar eens per jaar oogsten.

Wil je ‘m straks ontvangen? Mail ons dan op info@localtea.com en wij houden je op de hoogte!

 

First Flush

Ontmoet Frank: hij leidt deze unieke first flush in goede banen

Gelukkig hebben we Frank Verboven rondlopen op onze plantage, de ultieme plantenkenner die wel raad weet met de first flush, en natuurlijk onze theeplanten in het algemeen. Wie met Frank in gesprek gaat over zijn werk, is zo een half uur verder: zó enthousiast is hij over wat hij doet. Tijd dus om hem wat beter te leren kennen.

Sinds wanneer werk je op de plantage?

,,Ik ben in 2015 begonnen, dus heb het beginproces van LocalTea helemaal meegemaakt. Het startte met een paar vierkante meter, inmiddels is dat bijna een halve hectare aan theeplanten. Dat moet allemaal goed begeleid worden om te zorgen dat we iedere drie weken de verse toppen weer kunnen oogsten.

Wat betekent de first flush voor jou?

,,Het is een leuke en spannende tijd, want je weet van tevoren niet hoe deze gaat smaken. De toppen zijn nog niet zo groeikrachtig en sappig als wanneer je in de zomer gaat oogsten, want hier zitten alle reserves in die er sinds het najaar in zijn gekomen. Die komen er nu al eerste uit en daar zitten ontiegelijk veel voedingsstoffen in. Je kunt ontzettend veel kanten op met deze eerste pluk. Er is nog veel te ontdekken en ik vind het bijzonder dat we dat hier op de plantage kunnen doen.”

Hoe gaat het oogsten van een first flush in z’n werk?

“Dat begint eigenlijk al net voordat je gaat zien dat er actie begint te komen in de planten. Met mooi weer zie je in februari al dat er activiteit inkomt, doordat de wortels bijvoorbeeld weer beginnen te groeien. Dan doe je de wintersnoei, zodat je daarna de first flush mooi kunt oogsten. Dat doen we deze week. Vervolgens laten we de bladeren rusten, zodat we er daarna mooie unieke theeën van kunnen gaan maken.”

Pre-order onze limited first flush!

Bekijk meer berichten