Zelf thee maken doe je zo2021-05-18T11:51:23+02:00

Zelf thee maken doe je zo

Een kopje thee is gezond en is ook heerlijk om even te ontspannen. Thee wordt gezet met de blaadjes van de Camellia sinensis, oftewel de theeplant. Zowel witte, groene, zwarte en oolong- thee zijn allemaal afkomstig van deze plant, maar onderscheiden zich door hun eigen unieke vervaardiging. Met de theeplant van LocalTea kweek je met wat liefde & aandacht jouw eigen thee. Lees hieronder het recept en zo drink jij binnenkort je zelf gemaakte thee.

Loop je warm voor je eigen theeplantage? Neem contact met ons op en we helpen je graag op weg bij jouw eerste stappen als theemaker.

Bestel hier jouw theeplant

Zelf thee maken doe je zo:

Loop jij warm voor een gezonde kop groene thee? Haal de theemaker in je naar boven en maak eens thee van je eigen plant. Met onderstaande tips van LocalTea maker Dionne en een beetje liefde en aandacht, drink je voor je het weet je eigengemaakte kop (h)eerlijke groene thee.

En onthoud: oefening baart kunst. Door te spelen met de wijze of duur van de bereiding bij onderstaande stappen, krijgt je thee steeds weer een andere smaaknuance. De mogelijkheden zijn dus eindeloos. Probeer het uit en ontwikkel je eigen signature thee!

Nodig voor 1 kop groene thee:

 • 15 gram/ een hand met theeplanttoppen
 • rooster
 • wok
 • theedoek
 • oven
 • eventueel kruiden uit eigen tuin

Tip van Dionne: “Een lekkere groene theemelange maak je eenvoudig met planten uit eigen tuin. Denk bijvoorbeeld aan rozenblaadjes, brandnetel, bramenblad en munt. Afhankelijk van de smaak en het kruid, kun je een verhouding van 50% thee en 50% kruiden aanhouden.”

Voor echte thee gebruik je alleen de jonge blaadjes. Pluk daarom de bovenste twee blaadjes en de knop van je theeplant. Voor een kop thee heb je ongeveer 15 gram nodig, dat staat gelijk aan een volle hand met toppen van de plant.

Leg de bladeren op een rooster en laat ze ongeveer vier uur op kamertemperatuur drogen. De bladeren worden zo zacht en slap. Wanneer je een blad kunt dubbelvouwen zonder dat-ie knakt, kun je hem verder gaan verwerken.

Pak een wok, doe daar de bladeren in en zet deze op hoog vuur. Door de bladeren te verhitten stop je namelijk het oxidatieproces (killing the greens). Pak de bladeren bij elkaar met een theedoek, zodat de stoom en warmte er goed doorheen gaat. Laat ze weer in de pan vallen en herhaal dit steeds. Net als wanneer je spinazie verhit, slinken ook je theebladeren. Als het goed is gaan ze ook steeds lekkerder geuren. Doe dit ongeveer vijf minuten, totdat ze zacht zijn.

Zet het vuur uit en begin meteen met het maken van ballen van de bladeren. Dit doe je door ze te kneden en te rollen tussen je handpalmen. Haal de ballen weer uit elkaar, laat deze in de wok vallen en herhaal deze stappen gedurende 45 minuten. Je zult zien: door het rollen krijg je, letterlijk, steeds groenere vingers! Dit komt omdat er olie (en dus smaak) vrijkomt. Het moment dat de bladeren aan je handpalmen blijven plakken, ben je klaar.

Verhit de bladeren vier uur in een oven op vijftig graden. Kijk dan of de bladeren donker en hard zijn, zodat ze breken wanneer je erin knijpt. Is dit nog niet het geval, laat ze dan nog even staan. Je kunt de bladeren ook een dag op kamertemperatuur laten drogen. Je hebt nu door het verwerken en het vochtverlies ongeveer 3 gram thee over om je kopje thee mee te zetten.

Zet een kop met vers theewater (met een temperatuur van 80 graden) en vul je theezeef met de groene theeblaadjes. Je kunt hier eventueel nog munt of gember bijvoegen en santhee, je hebt je eigen theemelange!

Wist je dat de theeplant van origine een boom is die wel 200 jaar oud kan worden?
Omdat voor het maken van thee alleen de jonge toppen worden gebruikt, groeien ze vaak in struiken.
Zo ook bij ons op de plantage.

Zo maken we thee op onze Nederlandse theeplantage

Van de oogst tot aan een (h)eerlijke kop verse kwaliteitsthee: bij LocalTea maken we alles zelf, gewoon op onze plantage in Zundert. Lekker ambachtelijk en lokaal. De basis voor alle theesoorten is de Camellia sinensis, oftewel de theeplant. Theemaker Dionne laat zien hoe zij de jonge bladeren hiervan verwerkt tot groene thee.

Voor het maken van thee gebruiken we alleen de top. Dat zijn de twee bovenste blaadjes en de knop van de plant, de zogenaamde ‘two leaves and the bud’.

Na het oogsten laten we de toppen eerst zo’n twaalf uur rusten (afhankelijk van de temperatuur op de plantage). Na het plukken staat er namelijk nog veel spanning op het blad. Door ze te laten verflensen worden de bladeren zachter en kunnen we ze verder verwerken.

De theebladeren verhitten we een aantal minuten tijdens het ‘killing the greens' proces. Op deze manier stoppen we het oxidatieproces en voorkomen we dus dat de toppen bruin worden. Door te verhitten worden de theebladeren zacht en donkergroen van kleur en komen de geuren al langzaam vrij.

Vervolgens zorgen we dat de olie vrijkomt. Dit doen we door de bladeren ongeveer 45 minuten in de rolmachine te doen. De draaiende beweging van het apparaat zorgt ervoor dat de cellen in het blad breken. Een belangrijke stap, want hierdoor komt de heerlijke smaak (én geur) van de thee vrij.

Door de toppen 24 uur te laten rusten in de droogkast, worden de bladeren droog en knisperend.

Tussen de bladeren zitten verschillende gradaties in grootte. Deze filteren en sorteren we nog, zodat er niets verloren gaat. En niet onbelangrijk: iedere batch proeven we nog om te zorgen dat de kwaliteit gewaarborgd blijft!

Richtlijnen voor je eigen plantage

Wil je je eigen plantage, maar twijfel je over de hoeveelheid LocalTea planten? Dit levert een theeplant op:

 • 1 theeplant
  beschouw dit vooral als een decoratie- en leuk studieobject. Naast dat de plant mooi is om naar te kijken, zie je hoe de toppen zich ontwikkelen.
 • 3 theeplanten:
  per oogst, een kop thee
 • 20 theeplanten:
  per oogst, acht koppen thee
 • 50 theeplanten:
  per oogst, twintig koppen thee.

Iedere 2 à 3 weken kun je de toppen van je theeplant oogsten.

Wil je het groter aanpakken? Dan helpen wij je graag op weg. Neem daarvoor contact met ons op.

Santhee!