Zelf thee maken doe je zo2021-04-19T14:37:53+02:00

Thuis thee kweken doe je zo

Een kopje thee is gezond en is ook heerlijk om even te ontspannen. Thee wordt gezet met behulp van blaadjes van de Camellia sinensis, oftewel de theeplant. Zowel witte, groene, zwarte en oolong- thee zijn allemaal afkomstig van deze plant, maar onderscheiden zich door hun eigen unieke vervaardiging. Met de theeplant van LocalTea kweek je met wat liefde & aandacht jouw eigen thee. Lees hieronder de recepten en zo drink jij binnenkort je zelf gemaakte thee:

Bestel hier jouw theeplant

RECEPTEN:

Pluk voor zwarte thee de bovenste twee blaadjes en de knop. Pluk zeker niet te veel, vooral niet als je theeplant nog erg klein is.
1. Verflensen
Op een koele en droge dag leg je de blaadjes op een fijn rooster of (bak)blik en zet je deze of buiten of binnen. Laat ze zo’n 20 uur verwelken zodat ze 60% van hun vocht verliezen. De blaadjes moeten zacht en slap worden.
2. Rollen
Je kunt de blaadjes nu tussen je handen rollen. Hierdoor scheuren de cellen van de blaadjes en komt er sap vrij die in aanraking komt met natuurlijke chemicaliën. In reactie hierop kleuren de bladeren bruin.
3. Oxidatie
Plaats de bladeren na het rollen gelijk op een bakblik en laat ze ongeveer 3 uur oxideren op kamertemperatuur (zo rond de 24°C). De blaadjes krijgen nu een bruine kleur.
4. Drogen
Na het oxidatieproces moeten de blaadjes nog gedroogd worden. Plaats ze in een voorverwarmde oven (110°C tot 125°C) en laat ze ongeveer 20
minuten drogen. De blaadjes zijn klaar als ze knisperen en helemaal droog zijn. Laat ze afkoelen en geniet van je zelfgemaakte zwarte thee.
Voor groene thee pluk je de nieuwe jonge blaadjes die in het voorjaar verschijnen. Deze jonge blaadjes zitten aan een licht takje terwijl die van het jaar ervoor aan een bruin takje zitten.
1. Verflensen
Op een koele en droge dag leg je de blaadjes op een fijn rooster of (bak)blik en zet je deze buiten of binnen. Laat 20 uur drogen zodat 60% van het vocht verdampt. De blaadjes worden zo zacht en slap.
2. Stomen
Gebruik een metalen of bamboe stoommandje en plaats deze in een pan waar 1cm water in staat. Doe de deksel erop en breng aan de kook. Zodra het water kookt haal je de deksel eraf en leg je de theeblaadjes in het stoommandje. Doe de deksel er weer op en laat ze zo’n 1 à 2 minuten stomen tot ze een mooie olijfgroene kleur hebben gekregen. Haal de pan van het vuur en spoel de blaadjes meteen af met koud water.
3. Rollen
Rol de blaadjes tussen je handen.Hierdoor komt er sap vrij die in aanraking met natuurlijke chemicaliën zorgt dat de bladeren smaak afgeven.
4. Drogen
Plaats de theeblaadjes in een voorverwarmde oven van tussen de 100°C en 110°C. Schud ze na 5 minuten voorzichtig om en na ongeveer 12 minuten zouden ze helemaal droog en knisperend moeten zijn. Tijd om van een kop groene thee te gaan genieten!
Pluk voor Oolong thee de bovenste twee blaadjes en de knop. Pluk zeker niet teveel, vooral niet als je theeplant nog erg klein is.
1. Verflensen
Op een droge dag leg je de blaadjes op een fijn rooster of (bak)blik en zet je deze of buiten of binnen. Laat ze zo’n 20 uur verwelken zodat ze 60% van hun vocht verliezen. De blaadjes moeten zacht en slap worden. Schud de blaadjes regelmatig op.
2. Drogen
Plaats de blaadjes op een bakblik in een voorverwarmde oven (110°C tot 125°C) en laat ze ongeveer 20 minuten drogen.
3. Rollen
Je laat de blaadjes niet afkoelen en gaat ze nu tussen je handen rollen. Hierdoor scheuren de cellen van de blaadjes en komt er sap vrij die in aanraking komt met natuurlijke chemicaliën. In reactie hierop kleuren de bladeren bruin.
4. Oxidatie
Plaats de bladeren na het rollen gelijk op een bakblik en laat ze ongeveer 1 uur oxideren op kamertemperatuur (zo rond de 24°C).
5. Drogen
Herhaal het rol proces voor een tweede keer nadat deze zijn geoxideerd op kamertemperatuur.
6. Oxidatie
Laat de bladeren nog 30 minuten oxideren bij kamertemperatuur.
7. Drogen
Na het oxidatieproces moeten de blaadjes nog op een hogere temperatuur gedroogd worden. Plaats ze in een voorverwarmde oven (130°C tot 135°C) en laat ze ongeveer 20 minuten drogen. De blaadjes zijn klaar als ze knisperen en helemaal droog zijn. Laat ze afkoelen en geniet van je zelfgemaakte Oolong thee.