Zelf zwarte thee maken

Zelf zwarte thee maken

Nodig voor 1 kop zwarte thee:

  • 15 gram/ een hand met theeplanttoppen
  • rooster
  • wok
  • theedoek
  • oven
  • eventueel: kaneel of kruiden uit eigen tuin

Tip van Dionne: “Een lekkere zwarte theemelange maak je eenvoudig met planten en bloemen uit eigen tuin. Denk bijvoorbeeld aan gedroogde lavendel of hibiscus, maar ook gedroogde sinaasappelschillen of citroenschillen zijn hier heerlijk bij. Afhankelijk van hoe sterk je de smaak wil hebben, kun je een verhouding van 50% thee en 50% kruiden aanhouden. Let op: hibiscus is erg sterk van smaak, dan zou je een verhouding van 80% thee en 20% hibiscus aan kunnen houden.

Bestel hier je theeplant

Of bekijk hoe je groene thee maakt.

Stappenplan

1Oogsten

Voor echte thee gebruik je alleen de jonge blaadjes. Pluk daarom de bovenste 2 blaadjes en de knop van je theeplant. Voor een kop thee heb je ongeveer 15 gram nodig, dat staat gelijk aan een volle hand met toppen van de plant.

2Verflensen

Leg de bladeren op een rooster en laat ze ongeveer 4 uur op kamertemperatuur drogen. De bladeren worden zo zacht en slap. Wanneer je een blad kunt dubbelvouwen zonder dat ‘ie knakt, kun je hem verder gaan verwerken.

3Rollen

Start met het maken van ballen van de bladeren. Dit doe je door ze te kneden en te rollen tussen je handpalmen. Haal de ballen weer uit elkaar, laat deze vallen en herhaal deze stappen gedurende 5 minuten.

4Oxideren

Doe de gerolde bladeren in een plastic boterhamzakje en maak deze dicht. Je zult zien dat de bladeren dat na verloop van tijd gaan verkleuren. Nu is het wachten tot alle bladeren volledig rood-bruin kleuren (dit kan tussen 5 en 10 uur duren).

5Drogen

Op het moment dat alle bladeren volledig rood-bruin gekleurd zijn, is het tijd om de bladeren te gaan drogen. Dit kun je in de oven doen op 50 graden en duurt ongeveer 4 uur. Kijk dan of de bladeren donker en hard zijn. Als ze breken wanneer je erin knijpt dat is je thee gedroogd en klaar om gedronken te worden. Je kunt de bladeren ook een dag op kamertemperatuur laten drogen. Je hebt nu door het verwerken en het vochtverlies ongeveer 3 gram thee over om je kopje thee mee te zetten.

6Zet je eigen thee

Zet een kop met vers theewater (met een temperatuur van 95-100 graden) en vul je theezeef met de zwarte theeblaadjes. Je kunt hier eventueel nog gedroogde kaneel bijvoegen en santhee; je hebt je eigen theemelange! Heerlijk verwarmend voor tijdens de wintermaanden.

Thee winnen?!

Laat je het ons weten of het gelukt is?! Deel jouw ‘actiefoto’s’ op social media. Vergeet je ons niet te taggen? We verloten geregeld gratis thee onder de leukste inzendingen. Santhee!